Σύνδρομο Υπολογιστή και Παιδική Όραση

Σύνδρομο Υπολογιστή και Παιδική Όραση

Την τελευταία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πολύ δημοφιλής η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μεταξύ των παιδιών.

Μελετώντας τις στατιστικές:

-Το 94% των Αμερικάνικών οικογενειών με παιδιά, έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο Ιντερνετ.

-Το σύνολο του χρόνο που αφιερώνουν ανά ημέρα, τα παιδιά της ηλικίας από 8 έως 18 στα μέσα ψυχαγωγίας (συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού υπολογιστή και των παιχνιδιών), αυξήθηκε από 6.19 ώρες το 1999 σε 7.38 ώρες το 2009.

-Το 2009, στις ΗΠΑ, το 29% των παιδιών στην ηλικία από 8 έως 18 είχαν τον δικό τους φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ εκείνα των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, ανέφεραν ότι περνούν κατά μέσο όρο 90 λεπτά την ημέρα στέλνοντας και λαμβάνοντας μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Πολλοί παιδο-οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι η εντατική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών εκθέτει τα παιδιά στον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης μυωπίας. Πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν αυτόν τον φόβο.

Μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Ίδρυμα Οφθαλμών (National Eye Institute) η οποία εκδόθηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου του 2009 στο περιοδικό ‘Αρχεία Οφθαλμολογίας’ αποκάλυψε ότι η επικράτηση της μυωπίας μεταξύ των Αμερικάνων αυξήθηκε από το 25% του πληθυσμού στο 41.6 % κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 ετών –αύξηση μεγαλύτερη του 66%.

Επίσης, μεταξύ των ανθρώπων με 12 ή περισσότερα έτη βασικής εκπαίδευσης, η επικράτηση της μυωπίας φτάνει το 59,8%.

Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, πιέζει τα μάτια ενός παιδιού γιατί υποχρεώνει το σύστημα όρασης του να εστιάζει και να καταπονείται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εργασία. Αυτό μπορεί να θέσει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ ό,τι τους ενήλικες όσον αφορά την εμφάνιση και ανάπτυξη συμπτωμάτων του «συνδρόμου κοπιωπίας λόγω χρήσης υπολογιστή».

Ο κόσμος μας σήμερα είναι ένας κόσμος “κοντινών σημείων” όρασης και οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η χρήση των υπολογιστών απαιτεί ολοκληρωμένες ικανότητες από τα μάτια των νεαρών παιδιών, τα οποία δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα. Μόνο όταν ωριμάσει το οπτικό σύστημα, μπορεί ένα παιδί να χειριστεί καλύτερα την πίεση από τη χρήση υπολογιστή στο οπτικό του σύστημα.

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικάνων Οπτομετρών, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι αφορούν τα παιδιά κατά την χρήση του υπολογιστή.

-Τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιούν πόσο ακριβώς χρόνο περνούν μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπορεί να κάνουν μια εργασία στον υπολογιστή για ώρες, με μικρά μόνο διαλείμματα. Αυτή η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εστίαση και κοπιωπία.

-Τα παιδιά είναι πολύ ευπροσάρμοστα. Υποθέτουν ότι αυτό που βλέπουν και ο τρόπος που το βλέπουν είναι το φυσιολογικό έστω και αν η όραση τους είναι προβληματική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν την ώρα που ένα παιδί περνά μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να φροντίζουν ώστε να κάνει συχνά τις πρωτοβάθμιες οφθαλμολογικές του εξετάσεις, όπως τους υποδεικνύεται από τον οπτομέτρη τους ή τον οφθαλμίατρο τους.

-Τα παιδιά είναι μικρότερα από τους ενήλικες. Οι σταθμοί εργασίας των υπολογιστών είναι συνήθως προσαρμοσμένοι για χρήση από ενήλικες, και αυτό μπορεί να αλλάξει την γωνία θέασης για τα νεαρά παιδιά. Οι χρήστες των υπολογιστών πρέπει να βλέπουν την οθόνη με ελαφριά κλίση προς τα κάτω σε γωνία 15 μοιρών. Επίσης, όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στο να φτάσει το πληκτρολόγιο ή στο να τοποθετήσει άνετα τα πόδια του στο πάτωμα, τότε ίσως να αντιμετωπίσει προβλήματα στον αυχένα, τους ώμους ακόμα και πόνους στην πλάτη.
Συμβουλές για να μειώσουμε τον κίνδυνο συνδρόμου κοπιωπίας λόγω χρήσης υπολογιστή, στα παιδιά.

Η Ένωση Αμερικανών Οπτομετρών συμβουλέυει τους γονείς τα παρακάτω:

Να ελέγχετε την όραση του παιδιού. Πριν ξεκινήσει το σχολείο, κάθε παιδί πρέπει να κάνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής και της μακρινής όρασης (υπολογιστής και διάβασμα).
Περιορίστε τον χρόνο που το παιδί σας περνάει στον υπολογιστή χωρίς διάλειμμα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν διαλείμματα των 20 δευτερολέπτων από τον υπολογιστή κάθε 20 λεπτά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ανάπτυξη προβλημάτων εστίασης καθώς και τον ερεθισμό των ματιών. (Κάποιοι οφθαλμίατροι αναφέρονται σε αυτό ως τον ‘κανόνα 20 – 20’).
Ελέγξτε την εργονομία του χώρου εργασίας. Για τα νέα και τα μικρότερα παιδιά διασφαλίστε ότι ο χώρος εργασίας του υπολογιστή είναι προσαρμοσμένος στο μέγεθός τους. Η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ της οθόνης και των ματιών των παιδιών είναι από 18 μέχρι 28 ίντσες (46 με 70 εκατοστά). Η θέαση της οθόνης του υπολογιστή σε διάστημα μικρότερο των 18 ιντσών (46 εκατοστών), μπορεί να ταλαιπωρήσει τα μάτια
Ελέγξτε τον φωτισμό. Για να μειώσετε τις αντανακλάσεις δεν θα πρέπει τα παράθυρα ή άλλες πηγές φωτός να είναι απευθείας ορατές, ενώ είμαστε καθισμένοι μπροστά στην οθόνη. Μειώστε τον φωτισμό του δωματίου ώστε να ταιριάζει με αυτόν της οθόνης του υπολογιστή.
Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σωματική ανάπτυξη στα παιδιά.

Εκτός από τον κίνδυνο του συνδρόμου κοπιωπίας λόγω χρήσης υπολογιστή, υπάρχει ανησυχία ότι η υπερβολική χρήση των υπολογιστών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα στην σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πρόσφατα, ερευνητές από την Αυστραλία αλλά και στο Πανεπιστήμιο Washington (Seattle, Wash.) και την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (Boston, Mass.), επανεξέτασαν την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για αυτό το θέμα και έδωσαν μία λίστα με κατευθυντήριες γραμμές για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν τη σωστή σωματική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αυτές:

Ενθαρρύνετε την ποικιλία εργασιών κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα από τη χρήση του υπολογιστή και να παίρνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες που να περιλαμβάνουν αλλαγή της στάσης του σώματος και φυσική κίνηση. Η καθιστική εργασία χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικό υπολογιστή τηλεόραση, ανταλλαγή μηνυμάτων κ.τ.λ.) θα πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.
Ενθαρρύνετε τη χρήση σωστής στάσης του σώματος κατά την διάρκεια εργασίας σε έναν σταθερό υπολογιστή. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να είναι σχεδιασμένοι ώστε να προσαρμόζονται στο μέγεθος του παιδιού και να υποβοηθούν μια ποικιλία από στάσεις κατάλληλες για το σώμα.
Μεταξύ άλλων προτάσεων: Τα πόδια θα πρέπει να μπορούν να ακουμπούν άνετα στο πάτωμα. Το ύψος του γραφείου θα πρέπει να είναι στον ύψος του αγκώνα. Τα διάφορα έγγραφα πρέπει να στηρίζονται σε ειδική βάση κοντά στην οθόνη του υπολογιστή. Το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια. Η οθόνη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τέτοια γωνία ώστε να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις.

Ενθαρρύνετε τη σωστή στάση κατά τη χρήση και τη μεταφορά φορητού υπολογιστή, περιλαμβανόμενης και της εναλλαγή θέσεων, καθώς και την χρήση σακιδίου πλάτης με διπλή λωρίδα στήριξης προκειμένου να μεταφερθεί ο υπολογιστής από και προς το σχολείο.
4.Διδάξτε στο παιδί την σωστή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένου το πώς να πληκτρολογεί με την ελάχιστη δύναμη και πώς να χρησιμοποιεί τις συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο ώστε να μειώσει τη χρήση του ποντικιού.

Διδάξτε στο παιδί πώς να αντιμετωπίζει κατάλληλα την κούραση του από τη χρήση του υπολογιστή, κάνοντας συχνότερα διαλείμματα και αν τα συμπτώματα επιμένουν να ζητήσει βοήθεια από έναν επαγγελματία της υγείας.


Η χρήση έξυπνων τηλεφώνων συνδέεται με τον στραβισμό.

Μάιος 2016. Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική χρήση έξυπνων τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια μορφή στραβισμού, γνωστή και ως οξεία επίκτητη συνεκτική εσωτροπία – “Acute acquired Comitant Esotropia” (ΑΑCE). Ο στραβισμός συνήθως εμφανίζεται σε βρεφική ηλικία, αλλά κάποιες φορές τα παιδιά τον αναπτύσσουν ξαφνικά. Η ΑΑCE, είναι μία ιδιαίτερα σπάνια μορφή στην οποία το εύρος της στροφής του ματιού παραμένει ίδιο άσχετα με το σε ποια κατεύθυνση το άτομο κοιτάζει.

Μία μελέτη σε 12 ασθενείς με οξεία επίκτητη συνεκτική εσωτροπία (ΑΑCE) και με ιστορικό υπερβολικής χρήσης έξυπνου τηλεφώνου, έδειξε ότι ο περιορισμός στην χρήση του τηλεφώνου οδήγησε σε σημαντική μείωση του στραβισμού. Στην πραγματικότητα μείωση παρατηρήθηκε σε όλους τους ασθενείς όταν απείχαν από την χρήση έξυπνου τηλεφώνου. Παρ’ ότι περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, οι ερευνητές εικάζουν ότι η υπερβολική χρήση έξυπνων τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ΑΑCE.

Αν ωστόσο εσείς ή το παιδί σας ξαφνικά αναπτύξει κάποιο είδος στραβισμού, μην υποθέσετε ότι είναι μόνο το αποτέλεσμα πολύωρης έκθεσης στην οθόνη του κινητού σας. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να υποδεικνύει μία ενδεχομένως απειλητική για την ζωή ασθένεια και θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα.

Δημοσιεύτηκε στις 2017-08-22 Home 0 1906

Αφήστε το σχόλιό σαςΑπάντηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να αφήσετε υο σχόλιό σας.

Αρχείο δημοσιεύσεων

Κατηγορίες Άρθρων

Τελευταία Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αναζήτηση άρθρων

Prev
Next

Δεν υπάρχουν προϊόντα

To be determined Έξοδα αποστολής
0,00 € Σύνολο

Ολοκλήρωση αγορών